- De dollar en de euro zijn voor het eerst sinds 2002 vrijwel evenveel waard.
- Op dinsdagochtend is een euro nog maar 1,001 dollar waard. Dat komt neer op een daling van ongeveer 15 procent in de afgelopen 12 maanden.
- De daling wordt nu vooral gedreven door de vrees dat de eurozone in een recessie terechtkomt, als Rusland de gasleveringen via Nord Stream 1 niet meer hervat.
- Lees ook: Crisisstemming hangt in de lucht in Europa: vrees voor recessie en tekorten aan gas – wat doet dat met de euro?
De dollar en de euro, de twee meest verhandelde valuta’s ter wereld, zijn vrijwel evenveel waard. Dat is voor het eerst sinds 2002.
Op dinsdagochtend is een euro nog maar 1,001 dollar waard. Ten opzichte van de dollar is de euro de afgelopen 12 maanden zo’n 15 procent gedaald.
In vergelijking met de Europese Centrale Bank heeft de Federal Reserve de rente in een agressief tempo verhoogd, waardoor de rente op Amerikaanse staatsobligaties hoger is dan die op Europese obligaties. Hierdoor zijn beleggers massaal naar de dollar getrokken.
Intussen hebben de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Moskou een energiecrisis ontketend, waardoor de torenhoge inflatie verder is verergerd.
Als klap op de vuurpijl heeft Rusland maandag de gastoevoer naar Duitsland via de Nord Stream 1-pijpleiding stilgelegd wegens een gepland 10-daags onderhoud. In Duitsland zijn zorgen ontstaan of Rusland de gastoevoer wel zal hervatten wanneer het onderhoud volgende week klaar is.
Rusland heeft de gastransporten door de pijpleiding al met 60 procent verminderd, waardoor Europa zich nu opmaakt voor een definitieve stopzetting. In heel Europa klinken waarschuwingen dat een totale afsluiting van de gastoevoer een recessie zou kunnen veroorzaken.
'Euro kan dalen tot 0,9 dollar'
Een euro zou straks nog maar 0,9 dollar waard kunnen zijn, als Rusland stopt met het leveren van olie aan Europa, vertelde portefeuillebeheerder Kaspar Hense van BlueBay Asset Management vorige week aan Bloomberg.
Hense zei dat hij de euro ziet dalen als Europa energie gaat rantsoeneren, wat volgens hem ook een recessie zal veroorzaken. Wel merkte hij op dat dit niet zijn basisscenario is.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Het zou de eerste renteverhoging zijn in meer dan tien jaar. De centrale bank heeft ook gehint op verdere renteverhogingen in de komende maanden.
De euro werd in 1999 ingevoerd. In maart 2008 piekte de munt ten opzichte van de dollar. Destijds kon je een euro omwisselen voor 1,58 dollar.